Változtak a fuvarozás feltételei Romániában

A magas adókockázatú termékek romániai belföldi fuvarozása és a nemzetközi áruszállítások nyomon követése már az e-Transport alkalmazással történik Romániában.

A RO e-Transport rendszer elektronikus felületén keresztül a Román Pénzügyminisztérium ellenőrzi a magas adózási kockázatú áruk közúti szállítását, valamint az országba irányuló nemzetközi áruforgalmat. Az új rendszer célja az adóelkerülés csökkentése, az ÁFA-különbség csökkentése és az illegális kereskedelem visszaszorítása – derül ki a Dachser.hu tájékoztatójából.

Fontos tudni, hogy 2024. január 1-jétől kezdődően a küldemények regisztrációja a RO e-Transport rendszerben kötelező lesz minden nemzetközi áruszállítás esetében, amely meghaladja az 500 kilogramm bruttó tömeget és/vagy a 2000 euró értékhatárt. A nem megfelelőség esetén alkalmazandó szankciók elvileg július 1-jétől lépnek életbe. Ezek az áru elkobzásától kezdve 20–100 ezer lejes (1,6–8 millió forint) bírságig terjedhetnek. A vámáruk, amelyek T okmány fedezete alatt utaznak, mentesek a regisztrációs kötelezettség alól a vámkezelés helyéig – de onnan a lerakóig a címzettnek regisztrálnia kell a küldeményét.

A minisztérium bejelentette, hogy az előírt szankciókat csak 2024. szeptember 1-jétől alkalmazzák. Emlékeztettek ugyanakkor arra is, hogy a kormány pár napja bizonyos fuvarozási kategóriák esetén 2025. január elsejéig meghosszabbította a mentességet a büntetések alól.

Amennyiben érdekli kedvező árazású raktározási és/vagy fulfillment szolgáltatásunk, kérjük, hogy keresse munkatársainkat a megadott elérhetőségeken vagy egyszerűen írjon egy e-mailt ide sales@logmaster.hu !